Mennesker har til alle tider tabt håret. Men den måde vi har håndteret hårtab på har nu ændret sig ret meget gennem tiderne. Læs med her for at få en dybere viden om hårtabets historie og udvikling. Det vil kun tage et par minutter.

Mand holder på sit hår

Parykken har en gammel historie

Parykken har en meget gammel historie og hvis man kigger helt tilbage i tiden, så kan man finde spor efter primitive former for parykker. Lige siden mennesket har været interesseret i at bevare den hårvækst de har på hovedet, da har de lavet parykker for at skjule når de mistede den. 

I dag er det for eksempel ikke unaturligt at finde meget flotte og livsagtige parykker i kunstigt hår. Dengang var den eneste måde, man kunne få sådanne ægtet lignende parykker, var ved at benytte en anden persons hår. Derfor var der også især en del unge kvinder, som meldte sig til at få sit hår klippet af, da de dermed kunne tjene en skilling. Dette var typisk unge kvinder i de lavere samfundsvilkår, hvor deres hår derefter blev lavet om det til de rige damer inde i byerne.

Der var dog mange der før i tiden ikke havde råd til sådanne gode parykker. Før i tiden havde man ikke lige så mange ressourcer, som det gennemsnitlige menneske har til rådighed i dag. Derfor måtte de fleste mennesker blot skjule deres stigende hårtab så godt som muligt med diverse former for stof som de kan finde. 

Selv i dag kan det være dyrt at anskaffe en god paryk. Derfor er der for eksempel også mange der vælger at bruge en turban, når de oplever hårtab. 

Paryk på skelet

Moderne muligheder

I dag har vi fået en del flere muligheder, end hvad man nød godt af tilbage i tiden. I dag kan man for eksempel benytte en hårtransplantation, som mange mennesker har nydt god succes af. Men der er også blandt mange flere – og bedre – muligheder i dag, hvis  man gerne vil have en turban eller paryk.

Der er rigtig mange formelle firmaer, der i dag laver produkter som disse. Og det skaber automatisk et større udvalg. I dag kan du for eksempel turbaner i mange forskellige smukke farver, designs og lignende. Og de er i meget bedre kvalitet, end de stykker stof man bandt om hovedet for blot hundrede år siden. På den måde er det også mere skånsomt for en ellers sart hovedbund. 

Også parykkerne er der sket mange fremskridt indenfor. Der er i dag mange forskellige at vælge imellem, hvoraf nogle naturligvis ser mere ægte ud end andre.

Måden hvormed man bestiller produkter som disse hjem i dag er også langt bedre og mere praktisk end før i tiden. I dag kan et hurtig klik med musen gøre det. Før i tiden skulle man personligt have fat i en professionel, som kunne lave en håndlavet model.