Hvad tænker du på, når der skrives nissehue. Måske tænker du på den klassiske nissehue, som du kan se flere eksempler af her. Eller måske tænker du på den helt røde nissehue, som er kendt i Danmark fra ældre tider.
Det kan også være, du tænker på en grøn hue eller en blå Tuborg-hue. Det er ikke til at vide, for der findes et væld af forskellige nissehuer.
Her skal det handle om oprindelsen af den helt røde og den mere populære og kommercielle røde med hvid dut og hvid stribe.
Myterne fra skoven
Den helt røde hue stammer angiveligt fra folkehistorier i nordlige egne. Faktisk er der givet så mange beretninger om et lille væsen med rød hue, som optræder for de nordlige menneskers øjne, at der er reel forskning på området.
Her undersøges, om der faktisk har eksisteret små væsner med røde top, som kan forklare disse beretninger. Beretningerne går nemlig flere århundreder tilbage og ifølge nogle udsagn flere årtusinder.
I nyere tider forbindes den røde hue også med træsko, risengrød og træskeer. Det gør den angiveligt, fordi vi har set julekalendere som Nissebanden og Pyrus. Her skal de små nisser fodres med mælkegrøden.
Det er dog værd at bemærke, at traditionen for nissehuen eller myten om nisserne er startet her. Noget er opfundet til lejligheden, men andet er blot nedfældet fra gamle historier og beskrivelser af nisser i folkemyter mm.
Og nu kommer vi så til de moderne nissehuer.
Den kommercielle julehjælper
Den ret så nye nissehue – i dansk perspektiv – stammer ikke fra Danmark. Den stammer derimod fra julemanden. Hvor han så kommer fra, er en helt anden historie. Formentlig er han tysk, men julemandens amerikanske udbredelse har også gjort ham amerikansk i visse øjne. Nogle vil gå så langt som til at sige, at den moderne julemand er skabt af Coca Cola.
I hvert fald kan det siges om den moderne nissehue med hvid og rød, at den ikke stammer fra Danmark. Den stammer fra Amerika og har fået sin udbredelser her i vores lille land af flere årsager.
En af hovedårsagerne er selvfølgelig reklamer og de store Hollywood film. Det er, hvad man i den politiske verden kalder for blød magt. Krigen er den hårde, hvor man tvinger andre lande til at adlyde. Den bløde er, hvor vi af egen fri vilje inddrages i en anden kultur. Og nissehuen er langt fra det eneste eksempel på dette fænomen.
Traditionstro nissehue
Hvilken nissehue bruger I i din familie?
Ligesom de fleste af os har forskellige sanghæfter, hvorfra den søde julemusik synges, har vi også forskellige nissehuer. Nogle har de gamle røde, andre de kommercielle rød-hvide, andre igen grønne eller blå.
Nissehuen kan se meget forskelligt ud, og der er bestemt ikke nogen, der er mere rigtige end andre.