De danske boliger har ændret sig utroligt meget gennem tiden. Men hvor meget er det egentlig det drejer sig om? I denne artikel vil vi give en kort gennemgang af, hvor meget det egentlig er det drejer sig om. Læs med her hvis det er noget der har interesse. 

Moderne hjem

Kollektive boliger – privatliv var for de rige

Helt tilbage til begyndelsen har vores forfædres ressourcer været meget små og det var bøvlet at bygge et hus. Det var noget der krævede mange kræfter og tid. Og i den verden var der masser af ting at se til. 

Det hændte derfor oftest at man i stedet for at lave mange små huse i stedet lavede et stort, hvor alle sov i. Privatliv var ikke noget man havde i fokus og mentaliteten var nu også en anden dengang. I dag har vi meget fokus på individet og det kan blandt andet ses gennem vores politiske styreform; demokratiet. Dengang var det kollektivet fremfor individet, som man tænkte på. Og privatliv blev derfor heller ikke prioriteret i samme grad som i dag. 

Måske havde den rigeste – høvdingen, lederen eller vikingjarlen – sit eget lille private makker ude bagtil. Her sov han og kunne være i fred sammen med sin kone indtil næste dag, hvor han delte resten af hans bolig med folket. 

Der er forskel på folk

Efterhånden som de teknologiske fremskridt tog til, så kom der flere ressourcer mellem hænderne på mennesker generelt. Men disse var nu meget ulige fordel mellem folk, hvor nogle havde meget og andre havde lidt. Også dette var afspejlet i boligerne. 

Der blev i stigende grad bygget boliger til de enkelte familieenheder, som havde penge. Og et sted ude bagtil i gyden boede de fattige mennesker – dem hvis forfædre ikke havde ressourcer de kunne arve. Eller måske var der en heldig tjener eller to, som kunne få kammer oppe på loftet i det pæne hus.  

Gamle bygninger

De moderne huse

I dag lever vi i et rigt land og det kan ses tydeligt på vores boliger. Stort set alle familier har været deres område – lejlighed eller hus – som er deres helt eget domæne. Nogle har endda også sommerhuse eller kolonihavehuse, som de kan smutte ud til hvis de har lyst til ’mere plads’.

I dag er der også kommet en masse smarte tiltag frem til at beskytte ens hjem og man kan foretage valg af husforsikring og meget mere. 

Det vi putter ind i vores hjem har også ændret sig en del. Vi har fået langt flere møbler at vælge imellem. Og der er snart ingen ende på alle de dekorationsting, som vi kan proppe ind i hjemmet. Og alle disse dekorationsting har som bekendt ikke en praktisk funktion – de er udelukkende til pynt! Det er virkelig et tegn på rigdom.