Det er helt utroligt så meget som vores sovevilkår har ændret sig gennem tiden. Læs med i denne artikel for at få en hurtig lille gennemgang af hvordan vores sovevilkår har ændret sig gennem tiden, for der er sket mange fascinerende ændringer over menneskenes udvikling.

Stor seng

Barske vilkår for vores forfædre

Hvis vi tænker helt tilbage på vores forfædre som sov i jordhuller og lignende, så er vi kommet meget langt. Vores sovevilkår siden dengang har ændret sig markant. 

I dag har vi alle mulige former for ’redskaber’ som hjælper os med at sove; bløde lagner, lækre dyner og et par hovedpuder. Og så er der naturligvis den gode seng. 

Vores tidligste forfædre havde slet ikke sådan en luksus, når de skulle sove. Måske havde de et par skin fra døde dyr som du lå med og det var egentlig det. 

Privatliv var en luksus

Selv da mennesker begyndte at opsamle flere rigdomme og generelt forbedrede deres levevilkår, så var det ikke alle der kunne mærke det på søvnen. I meget lang tid var privatliv nemlig lidt af en luksus, som kun kongen, høvdingen eller andre former for øverste ledere havde mulighed for at opnå. 

Hvis du nogensinde har besøgt en vikingelandsby, så har du formentligt set de soverum, som folk benyttede sig af dengang. Deres huse var typisk et stort rum, hvor køerne og andet husdyr boede nede i den ene ende og alle andre var i den anden ende. Deres ’soveværelse’ var et de om dagen brugte til at bo, spise og meget andet i. 

Dame på pc i seng

Luksus for den almene person

Og så kommer vi til i dag hvor mange af os ligger med lækre moskusdun inde i vores dyner og puder. Op til flere af os har mere end en hovedpude, vi ligger med silkenattøj og hvis vi fryser lidt kan vi bare skrue op fra radiatoren. 

Vi lever så absolut med bedre levevilkår i dag, end hvad vores forfædre gjorde. Og dette kommer også til udtryk gennem den måde vi sover på i dag. Det har aldrig været nemmere at få en god nattesøvn end det er i dag.